Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

19 Eylül 2023 Salı

KIRK HADİS 25

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve seliem) buyurdular “Dört şey peygamberlerin sünnetindendir Hayâ sâhibi olmak, güzel koku sürünmek, nikâhlanmak, misvak kullanmak." (Feyzu’l-Kadir)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular "Helâl olan şeylerin Allâhü Teâlâ’ya en sevimsiz olanı talak (boşamak)’tır.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Kişinin mâlâyânîyi (dînine ve dünyâsına faydasız şeyleri) terk etmesi güzel bir İslâm terbiyesine nâiliyetinden dolayıdır.” (Sünen-i Tirmizî)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular "Âhir zamanda insanlara, dirhem ve dinar (yani zenginlik) lâzımdır. Tâ ki kişi bunlarla dînini ve dünyâsını ayakta tutabilsin.” (Taberânî, el-Mu’cemu’l-Kebîr)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kardeşinin yüzüne tebessüm etmen, senin için bir sadakadır.” (Sünen-i Tirmizî)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İslâm Dîni dâimâ yükselir ve hiçbir şey ondan üstün olamaz.” (Sahîh-i Buhârî)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Size şu beş şeyi (okumanızı) tavsiye ederim: Sübhânellâhi, ve’l-hamdülillâhi, ve Lâ ilâhe illallâhü, vallâhü ekber, ve Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh.” (Kenzü’l-Ummâl)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular "Receb ayımn birinci günü oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruç tutmak iki senelik, üçüncü günü oruç tutmak bir senelik, diğer her bir günde oruç tutmak ise bir aylık (küçük günahlara) keffârettir.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Receb ayında çokça istiğfar ediniz. Allâhü Teâlâ’nın bu ayın her anında cehennemden âzâd ettiği kulları vardır. Muhakkak Allâhü Teâlâ’mn (cennette yarattığı) öyle köşkler vardır ki oraya ancak Receb ayında oruç tutanlar girebilir.” (Kenzü’l-Ummâl)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Mü'mine zarar veren ve onu aldatan mel’undur (Allâh'ın rahmetinden uzaktır).” (Sünen-i Tirmizî)

Birisi Resûlullah Efendimize (sallallâhü aleyhi ve sellem) gelip: “Yâ Resûlallah! Ben ‘Kulhüvallâhü ehad’ sûresini (okumayı) seviyorum” dedi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de: "Ona olan sevgin, seni cennete girdirir.” buyurdular. (Müsned-i Ahmed)

“Ya Resûlallâh! Hangi duâ icâbet (kabul) olunmaya daha yakındır?’ diye soruldu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Gecenin son üçte birinde yapılan duâ ile farz namazlardan sonra yapılan duâdır buyurdular. (Sünen-i Tirmizî)

Ebû Hüreyre (radıyallâhü anh) dedi ki: Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) “Allâhümme lâ tekilnî ilâ nefsi tarfete aynin” duâsını çok okurlardı. (Manası: Allâhım, göz açıp kapayıncaya kadar bile beni nefsimin eline bırakma.) (Kenzu’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “Her insan hata eder (ve günah işler). Hata işleyenlerin en hayırlılan ise çok tevbe edenleridir.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Muhakkak Allâhü Teâlâ’mn birtakım melekleri vardır ki zikredenleri aramak için yollarda gezerler. Allâhü Teâlâ’yı zikreden bir topluluk bulduklarında ‘Aradığınıza gelin.’ diye birbirlerini çağırırlar. Bunun üzerine onları dünyâ semâsına kadar kanatlarıyla kuşatırlar.” (Sahîh-i Buhârî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Cennetin anahtarı namazdır, namazın anahtan da abdesttir." (Sünen-i Tirmizî)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İnsanların (sâlih mü’minlerin) sana çok hayır duâ etmelerini iste. Zîrâ kul, kimin duâsımn kabul olunacağım veya (kimin duâsıyla) rahmete kavuşacağım bilemez.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Ebû Berze (radıyallâhü anh) dedi ki: “Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) yatsıdan önce uyumaktan, yatsıdan sonra da (boş ve faydasız) konuşmaktan hoşlanmazdı." (Sahîh-i Buhârî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Sevdiğini ölçülü sev, günün birinde düşmanın olabilir. Sevmediğine de ölçülü buğz et, günün birinde dostun olabilir.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Zulümden kaçınınız. Muhakkak zulüm kıyamet gününde karanlıklardır. Cimrilikten de kaçımnız. Çünkü cimrilik sizden öncekileri helâk etti. Onlan birbirlerinin kanlarını akıtmaya ve haramları helal görmeye sevk etti.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Cennette Duhâ ismi verilen bir kapı vardır. Kıyâmet günü bir münâdî ‘Duhâ namazına devam edenler nerede? Şu sizin kapınızdır.

Allâh’ın rahmeti ile bu kapıdan (cennete) girin.” diye nidâ eder.” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Bana tüccar olmam ve çok mal toplamam vahyolunmadı.

Bana ancak ‘Rabbini hamd ile teşbih et ve secde edenlerden ol. Ve sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibâdet et’ diye vahyolundu.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûluilah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Mi’rac gecesi cennet içerisinden yükseltilmiş bir takım saraylar gördüm. ‘Yâ Cebrâîl, bunlar kim içindir?’ diye sordum. Dedi ki: ‘Kızdıklarında öfkelerine hâkim olanlar ve insanların kusurlarım affedenler içindir." (Kenzü’l-Ummâl)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “Mi’rac gecesinde bazı insanlarla karşılaştım. Ateşten makaslarla dudakları kesiliyor, her kesildiğinde tekrar önceki hâline geliyordu. 'Ey Cebrâîl, bunlar kimlerdir?’ diye sordum. ‘Bunlar ümmetinin, yapmadıklarım söyleyen hatipleri (âlimleri)dir.’ dedi.” (Süyûtî, ed-Dürrü’l-Mensûr)

Abdullah ibn-i Mes’ûd (radıyallâhü anh) dedi ki: “...(Mi’râc gecesinde) Resûlullâh'a (sallallâhü aleyhi ve sellem) üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara Sûresi’nin son iki âyeti (Âmenerrasûlü...) ve ümmetinden, hiçbir şeyi Allâh'a şirk (ortak) koşmayanların büyük günahlarının bağışlanacağı (müjdesi).” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) Cebrâîl Aleyhisselâm’a "Ey Cebrâîl, muhakkak kavmim beni tasdik etmiyor.” buyurdular. Cebrâîl (Aleyhisselam) da "Ebûbekir seni tasdik ediyor. Zîrâ o Sıddîk'tır.” dedi. (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) Cebrâîl Aleyhisselâm’a "Ey Cebrâîl, muhakkak kavmim beni tasdik etmiyor.” buyurdular. Cebrâîl (Aleyhisselam) da "Ebûbekir seni tasdik ediyor. Zîrâ o Sıddîk'tır.” dedi. (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İnsan ihtiyarlar, fakat onda iki şey gençleşir. Bunlar, mal (kazanma) hırsı ve (uzun) yaşama hırsıdır.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Öfkesini def eden kimseden, Allâhü Teâlâ azâbı def eder.” (Feyzu’l-Kadîr)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak sizin en faziletli günlerinizden biri de cuma günüdür. Öyle ise o günde bana salevât okumayı çoğaltın. Çünkü sizin salevâtınız bana arz olunur.” (Sünen-i Ebû Dâvud)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Kıyâmet günü şef âatim, Allah'tan başka ilah olmadığına ve benim de Allâh’ın resûlü olduğuma şehâdet edenler içindir.” (Taberânî, el-Mu’cemu’l-Evsat)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “Meclislerinizi bana salevât okuyarak süsleyiniz. Zîrâ bana salevâtımz kıyâmet günü sizin için nurdur.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ ancak ihlâslı olarak ve sadece kendi nzâsı gözetilerek yapılan ameli kabul eder.” (Sünen-i Nesâî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Kim 'Kul hüvellâhü ehad’ (İhlas) sûresini on defa okursa Allâhü Teâlâ onun için cennette bir köşk yaratır." (Müsned-i Ahmed)

Hz. Âişe (r.anhâ) şöyle dedi: “Resûlullah (sallallâhü aleyhi ve sellem) ne bir hizmetçisine ve ne de bir hanımına asla vurmadı.” (Sünen-i Ebû Dâvûd)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ (nefsinin) hevâsına meyletmeyen gençten elbette razı olur.” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “Kim bana bilerek yalan (bir söz) isnâd ederse cehennemdeki yerine hazırlansın.” (Taberânî, el-Mu’cemu’l-Evsat)


Ebû Hüreyre (radıyallâhü anh) dedi ki: “Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) ile gidiyorduk. Bir adamın 'Kul hüvellâhü ehad, Allâhü’s-Samed' (îhlâs) sûresini okuduğunu işitince “Vacip oldu” buyurdular. Ben: “Ne vâcip oldu yâ Resûlallâh?” dedim. “Cennet” buyurdular. (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Gece ibâdetine devam etinenizi tavsiye ederim. Zîrâ bu sizden önceki sâlihlerin âdetidir.

Ve muhakkak gece ibâdeti Allâh’a yaklaştırır, günahlardan uzaklaştırır ve günahlara keffâret, bedendeki hastalıklara da şifâdır.” (Sünen-i Tirmizî)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular "Sizin akılca en mükemmel olanınız, Allâhü Teâlâ’dan en ziyâde korkanınızdır.” (İhyâu Ulûmi’d-Dîn)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder